ravaleamos

Al diccionari no surt cap definició del verb ravalejar però es conjuga. És una acció que fem cada vegada que trepitgem, sigui el motiu que sigui, un barri carregat d'història.



El raval va néixer amb les muralles que, al segle XIV, van construir-se a ponent de la Rambla. Des d'aquell moment és un barri al servei de la ciutat. Les seves hortes donen cabuda a les activitats que a l'altra banda de la Rambla o no caben o molesten: es treballa la terra, es talla la carn, es fan vaixells... Al llarg dels segles l'espai s'omple de convents i el Raval frareja. La desamortització de Mendizabal suposa el canvi cap al raval industrial, els carrers del barri són nius d'obrers i fàbriques sorolloses i esdevé un barri humil. Les fàbriques emigren i el raval viu moments de joia, la rauxa corra pel barri. Són els temps del llegendari barri xino. Si a tot això afegim la revolució, la guerra, els anys foscos del franquisme i els temps del canvi de segle trobem un munt de motius per ravalejar. 

 

Per conèixer bé el raval, per ravalejar amb intensitat, res millor que tres itineraris que surten des del palau de la Virreina, al núm. 99 de la Rambla. Un cada dissabte a la tarda.

itinerari Terenci Moix, fins a la plaça del Pes de la Palla
itinerari Vazquez Montalbán, fins al Portal de Sant Antoni
itinerari Barri Xino, fins al Paral·lel

(des de  juliol de 2008 hi havia dues passejades des de dos punts diferents, a partit de l'abril del 2010 només hi ha un punt de sortida i les sortides son tres)